PL EN UA
Strona Główna » Bezpieczeństwo i produkcja żywności » Informacje

Informacje

bipz informacja

Szanowni Kandydaci,

Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu zaprasza wszystkich chętnych do podjęcia inżynierskich studiów I stopnia na kierunku „Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności" "w trybie stacjonarnym (studia bezpłatne). Od roku akademickiego 2015/2016 został wprowadzony profil praktyczny, który oferuje więcej ćwiczeń, zajęć w laboratorium oraz praktyk.

Na kierunku studiów „bezpieczeństwo i produkcja żywności" studenci nabywają wiedzę z zakresu technologii wytwarzania wyrobów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz produktów gastronomicznych, poznając zasady przygotowania, przetwarzania, utrwalania, pakowania, magazynowania, transportu i wprowadzania do obrotu. Nabywają również wiedzę i umiejętności związane z oceną jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego surowców, półproduktów i wyrobów gotowych. Przyszli inżynierowie przygotowują się do realizacji zadań w zakresie projektowania nowych wyrobów i technologii ich wytwarzania, a także możliwości jej wzbogacania w dodatkowe substancje funkcjonale. Słuchacze poznają przepisy dotyczące prawa żywnościowego, systemy gwarantujące bezpieczeństwo żywności takie jak GMP, GHP, HACCP oraz normy ISO. Proponowany program studiów pozwala zdobyć wiedzę umożliwiającą merytoryczny nadzór i kontrolę nad poszczególnymi etapami produkcji żywności, a także identyfikować zagrożenia mogące wpłynąć na negatywną jej ocenę.

 

Na kierunku„bezpieczeństwo i produkcja żywności" proponujemy następujące moduły wybieralne (specjalności):

 

1. Technologia żywności

2. Technologia gastronomiczna i edukacja żywieniowa

3. Dietetyka

 

Na kierunku studiów „Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności" studenci nabywają wiedzę i umiejętności z zakresu:

 

  • technologii wytwarzania produktów spożywczych i potraw,
  • utrwalania i przechowywania oraz kontroli jakości gotowych wyrobów,
  • projektowania procesów technologicznych,
  • projektowania nowych produktów spożywczych,
  • wdrażania systemów zapewniania bezpieczeństwa produkcji żywności,
  • zasad prawidłowego odżywiania,
  • układania jadłospisów i zasad postępowania dietetycznego,
  • dietetyki,
  • edukacji żywieniowej,
  • prawa żywnościowego,
  • zasad bezpieczeństwa i kontroli jakości żywności.

 

Co zyskujesz studiując u nas?

 

  • Tytuł inżyniera po odbyciu 3,5 – letnich studiów zakończonych obroną pracy dyplomowej inżynierskiej
  • Umiejętności projektowania: nowych produktów, procesu technologicznego, systemów zapewniania jakości
  • Przygotowanie do prowadzenia badań naukowych na wysokiej klasy aparaturze i urządzeniach
  • Doświadczenie praktyczne w wynku realizacji praktyki zawodowej odbywanej w trakcie studiów w różnych zakładach pracy

 

Możliwości zatrudnienia:

 

Po ukończeniu 3,5 letnich studiów inżynierskich w PWSW w Przemyślu absolwent kierunku „Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności" jest przygotowany do podjęcia pracy w sektorze gospodarki i instytucjach związanych z produkcją i oceną jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, m.in.:

  • w małych, średnich i dużych zakładach przemysłu spożywczego,
  • w instytucjach kontrolujących bezpieczeństwo i jakość żywności,
  • w instytucjach wdrażających systemy bezpieczeństwa żywności,
  • w instytutach zajmujących się edukacją żywieniową,
  • w poradniach dietetycznych,
  • w zakładach żywienia zbiorowego,
  • w zakładach gastronomicznych,
  • w firmach cateringowych,
  • podjęcie własnej działalności gospodarczej,
  • kontynuowanie nauki na studiach magisterskich.

 

Do kogo skierowany jest kierunek Bezpieczeństwa i Produkcji Żywności?

 

  • Absolwentów szkół średnich
  • Osób pracujących (indywidualny system studiowania)
  • Osób niepełnosprawnych
  • Cudzoziemców

 

W ramach procesu kształcenia na kierunku Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności oferujemy:

 

  • profesjonalny, praktyczny program studiów odpowiadający standardom europejskim (Europejski System Transferu i Akumulacji Punktów - ECTS),
  • kadrę naukową z wiodących ośrodków akademickich (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Uniwersytet Rzeszowski, Uniwersytet Jagielloński i in.),
  • nowoczesny sprzęt i aparaturę,
  • rozbudowany system stypendialny,
  • możliwość otrzymania zakwaterowania w domu studenckim,
  • wyjazdy międzynarodowe w ramach programu Erasmus+,
  • nowoczesny campus (laboratoria, sale wykładowe, aula, biblioteka),
  • przyjazne warunki studiowania dla osób niepełnosprawnych (stypendia oraz dostosowana infrastruktura),
  • praktykę zawodową.
PWSW Przemyśl na YouTube
Zapraszamy na nasz NK profil!