PL EN UA
Strona Główna » Bezpieczeństwo i produkcja żywności » Aktualności

Aktualności

W dniach 17-18 września 2017 roku w Państwowej Wyższej Szkole Wschodnioeuropejskiej w Instytucie Nauk Technicznych Przemyślu odbyła się krajowa konferencja naukowa „Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia”. więcej »
W INT PWSW dnia 18 września 2017 r. na kierunku Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności odbędzie się pierwsza konferencja naukowa na temat żywności. Tematem konferencji będzie... więcej »
27.05.2017, 14:32
Studenci kierunku BiPŻ na zajęciach z przechowalnictwa i chłodnictwa żywności oraz uczniowie szkoły średniej mogli się zapoznać z właściwościami tej substancji, w szczególności ze zjawiskiem sublimacji. Dowiedzieli się również jakie ma zastosowanie praktyczne m.in. w laboratorium oraz w produkcji i dystrybucji żywności. więcej »
Już po raz drugi na naszym kierunku (24 maja br.) odbyły się warsztaty piwowarskie zatytułowane „Jak wyprodukować piwo w domu?”, zorganizowane przez Koło Naukowe BiPŻ wraz z Browarem Domowym „Drummers BEER”. W zajęciach mógł uczestniczyć każdy kto się interesuje produkcją piwa. Uczestnicy warsztatów mieli okazję brać czynny udział w całym procesie warzenia piwa, poczynając od śrutowania słodu po gotowanie brzeczki. Wszystkie etapy wykonywali pod nadzorem prowadzącego. Pomiędzy etapami produkcji piwa była możliwość wysłuchania prelekcji na temat piwowarstwa domowego, które wygłosił prowadzący i organizator zajęć, pan Krzysztof Miśniak, student II roku kierunku BiPŻ . Piwem warzonym na warsztatach było piwo w stylu amerykańskim West Coast IPA, metodą tradycyjną przez zacieranie sterowane temperaturowo. Fot. T. Bielański więcej »
23.05.2017, 22:03
W dniu dzisiejszym (23 maja 2017) uczniowie ZSU-HiG w Przemyślu poznali technologię produkcji lodów oraz wyrobów wschodnich. Wykonali własne wyroby z użyciem i bez użycia maszyny do mrożenia lodów. Ocenie organoleptycznej zostały poddane lody śmietankowe z czekoladą, lody kremowe, lody waniliowe i sorbet truskawkowy. Natomiast na bazie sezamu zostały wykonane sezamki oraz chałwa. Kilka zdjęć na zachętę by wykonać lody samemu w domu :-) więcej »
16.05.2017, 12:28
W dniu 11 maja w Państwowej Wyższej Szkole Wschodnioeuropejskiej odbyła się już ósma edycja Dnia Nauki, czyli wielki rodzinny piknik naukowy w Państwowej Wyższej Szkole Wschodnioeuropejskiej. więcej »
13.05.2017, 14:04
Podczas tegorocznego Dnia Nauki 11 maja 2017 na kierunku Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności odbyły się pokazy Kuchni Molekularnej oraz pokazy chemiczne w laboratorium, które koordynowali studenci I roku wykazując się kreatywnością i niezmiernym zaangażowaniem. Można też było spróbować wyrobów spożywczych przygotowanych przez studentów III roku. Pogoda dopisała co przełożyło się na tłumy osób odwiedzających zarówno nasze stoisko, jak i laboratoria w Instytucie Nauk Technicznych. więcej »
We wtorek 25 kwietnia 2017 r. młodzież z klas technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych wraz z nauczycielami z ZSU-HiG w Przemyślu gościło w Instytucie Nauk Technicznych (INT) na kierunku Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności PWSW w ramach projektu „Kształcenie zawodowe szansą dla Ciebie”. więcej »
Wykłady Otwarte z zakresu żywności trwają! Zapraszamy wszystkich zainteresowanych na Wykłady Otwarte w Instytucie Nauk Technicznych z zakresu żywności organizowanych przez kierunek Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności. więcej »
Studenci II roku BiPŻ wraz z Kołem Naukowym BiPŻ pod kierownictwem studenta Krzysztofa Miśniaka oraz pod okiem pani mgr Danuty Olejarki przeprowadzili pierwsze w tym roku akademickim warsztaty z browarnictwa! więcej »
05.04.2017, 18:04
Zapraszamy na drugą edycję kursów kulinarnych w PWSW organizowaną przez kierunek Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności w zakresie zdrowego i nowoczesnego przygotowania produktów spożywczych z surowców naturalnych. Terminy i tematy kursów przedstawiamy poniżej. Zgłoszenia drogą telefoniczną lub pocztą elektroniczną. więcej »
Strona: 1 | 2 | 3  »       [strona 1 z 3 - wszystkich aktualności: 30]
PWSW Przemyśl na YouTube
Zapraszamy na nasz NK profil!